OM FÖRENINGENS O HUSETS HISTORIA

KORT OM HUSETS OCH FÖRENINGENS HISTORIA

Husets historia

I december 1932 beviljades avstyckning av 659 kvm av dåvarande stadsägoområdet nr 24. Området gavs namnet Taptot 1. Tomten ingick  i den nya Gärdesstaden, som enligt stadsplanen skulle bebyggas med bostadshus i modern funktionalistisk stil. Byggnadslov för ett 5 våningars bostadshus beviljades 1933 och huset färdigställdes 1934.

Huset ritades av arkitekten Albin Stark (1885-1960) som är bl. a. känd för att ha ritat Chinateatern i Stockholm.

Bostadsrättsföreningen Erik Dahlbergsgatan 20 bildades av dåvarande hyresgästerna 1984 och 1985 köpte föreningen fastigheten av dåvarande ägarna., Staffan och Lars Boman samt Christina och Charlotte Wedberg.

Fastigheten Taptot 1 är grönmärkt enligt den kulturhistoriska klassificeringen av Stockholms kommun. Grön klassning innebär att bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

En grönmärkt byggnad omfattas av Plan- och bygglagens kap. 8 § 13, § 14 och §17 och innebär att den inte får förvanskas. Förvanskningsförbudet gäller vid alla ändringar, såväl exteriört som interiört, och oberoende av om en åtgärd är bygglovs- eller anmälningspliktig eller inte.

 

Styrelsen och föreningen

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna. Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför husen. Alla är i princip skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har Du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar!

Bostadsrättsföreningen äger huset, och du äger rätten att utnyttja lägenheten. Du ansvarar även för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår i föreningens stadgar. Underhållsansvaret innebär att det är du som avgör när och hur du vill reparera/renovera din lägenhet. Du ansvarar t.ex. för att installationer i våtutrymmen (badrum och toaletter) samt kök alltid är i sådant skick att inte vattenskador kan uppkomma. Önskar du göra ombyggnader utöver normalt underhåll måste du ha styrelsens tillstånd. Kontakta alltid styrelsen om du är tveksam.

 

Ditt ansvar

Du bor till självkostnadspris. Månadsavgiften är baserad på de verkliga boendekostnaderna och beror på hur mycket reparationer, underhåll, städning etc. som behövs. Var alltså aktsam om vår gemensamma egendom! Föreningen har hittills lyckats hålla nere kostnaderna förhållandevis bra, vilket inneburit låga månadskostnader. Du är med och påverkar kostnaderna för din boendemiljös kvalité m.m. Genom att engagera dig, t.ex. gå på föreningens årsstämma, ta kontakt med styrelsen eller även själv vara styrelsemedlem, kan du ha ett aktivt inflytande över ditt boende.